top of page

















DİN GÜZEL AHLAKLI OLMAYA NASIL KATKI SAĞLAR?
Ahlak; insanın yaratılışından gelen özellikleri ile insanların iyiliğini ve mutluluğunu hedef alan kuralların hayata geçirilmesi ile kazanılan iyi ve güzel davranışlara denir. İslam dininde güzel ahlaka büyük bir önem verilir. İnsanlardan dürüst, güvenilir, anlayışlı, tatlı dilli, güler yüzlü ve anlayışlı olmaları istenir. Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de de bizleri ahlaklı olmaya, başkalarına iyilik etmeye yönlendiren birçok ayet bulunur. Örneğin bunlardan birinde Yüce Allah şöyle buyurur: “İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı tarafına çevirmeniz değildir. Asıl iyilik, o kimsenin yaptığıdır ki Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaplara, yolda kalmışlara, dilenenlere ve kölelere sevdiği maldan harcar, namaz kılar, zekât verir. Antlaşma yaptığı zaman sözlerini yerine getirir. Sıkıntı, hastalık ve savaş zamanlarında sabreder...”
İslam dininin temel amacı insanların; Yüce Allah’ın varlığına ve birliğine inanmaları, ona ibadet etmeleri ve güzel ahlaklı bireyler olmalarıdır. Zaten Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de bu amacı gerçekleştirmek için gönderilmiştir. O, bu konuyla ilgili bir hadisinde, “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” buyurmuştur. Kalem suresinde yer alan bir ayette de “Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” buyrularak aynı gerçeğe dikkat çekilmiştir. Hem Kur’an-ı Kerim’de hem de Hz. Peygamberin hadislerinde bizleri güzel ahlaklı olmaya teşvik eden pek çok öğüt, uyarı ve ilke yer alır. Örneğin Rabb’imiz bir ayette bizleri doğru sözlü olma, yalancı şahitlikten kaçınma ve adaletli davranma konusunda şöyle uyarır: “Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınız aleyhine de olsa Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın)... Adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın...”
Sevgili Peygamberimiz de birçok hadisinde bizlere güzel ahlaklı olmayı öğütlemiştir. Örneğin o bir hadisinde, “İman bakımından Müslümanların en üstünü, ahlakı güzel olan ve ailesine karşı iyi davranandır.” buyurmuştur. Peygamberimiz, başka bir hadisinde ise şöyle buyurmuştur: “Sizin en hayırlı olanınız, ahlakça en güzel olanınızdır.” Böylece Müslüman kişinin güzel ahlaka mutlaka önem vermesi gerektiğini vurgulamıştır. Dinimiz bizleri her fırsatta güzel ahlaklı olmaya yönlendirir. Sevgili Peygamberimizin hayatı, uygulamaları da bu konuda bizler için en güzel örnektir. Çünkü o, çevresindeki insanlarla her zaman iyi ilişkiler içinde olmuş, insanları kıracak, üzecek davranışlardan daima kaçınmıştır. Dürüst, anlayışlı, temiz, güzel ahlaklı bir insan olarak içinde yaşadığı toplumda herkes tarafından sevilip sayılmıştır. O hâlde bizler de dinimizin öğütlerine uyalım. Peygamber Efendimizi örnek alalım. İnançlı, ahlaklı, dürüst, anlayışlı, tatlı dilli, güler yüzlü, adil bir Müslüman olmayı kendimize ilke edinelim.
Bir Hadis-i Şerif
“Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa misafirine ikramda bulunsun. Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa komşusuna eziyet vermesin. Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayır söylesin ya da sussun.”
(Buhari, Edep, 31. hadis.)
bottom of page