top of page

 Adaletli Olmak

Emanetleri korumak, dürüstlük, güvenilirlik ve adaletli olmak ahlaklı bir insanda bulunması gereken en temel özelliklerdendir. Böylesi güzel özelliklere sahip kiÅŸilerin çoÄŸalması toplumsal hayat açısından son derece önemlidir. Çünkü adaletin olduÄŸu yerde barış, huzur ve güven de olur. Ä°nsanların adaletli davranmadığı bir ortamda ise dürüstlük ve huzurdan da söz edilemez.

Ä°slam dini güzel ahlaklı, dürüst, güvenilir ve adil insanlar olmamızı ister. Bizlere yalan, hile, haksızlık, adaletsizlik gibi kötü davranışlardan kaçınmamızı öÄŸütler. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de adaletli olmayı emreden birçok ayet bulunur. ÖrneÄŸin bunlardan birinde Rabb’imiz ÅŸöyle buyurur: “Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana-babanız ve akrabalarınız aleyhine de olsa Allah için ÅŸahitlik eden kimseler olun. (Haklarında ÅŸahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar fakir olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (ÅŸahitliÄŸi) eÄŸer, büker (doÄŸru ÅŸahitlik etmez), yahut ÅŸahitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”  Böylece Yüce Allah (c.c.) ÅŸartlar ne olursa olsun daima adaletli olmamızı emreder. BaÅŸka bir ayette ise düÅŸmanlarımıza karşı bile adaletli olmamız emredilir. Bu konuyla ilgili olarak Yüce Rabb’imiz Mâide suresinde ÅŸöyle buyurur: “Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan, adaletle ÅŸahitlik eden kimseler olun. Bir topluluÄŸa duyduÄŸunuz kin, sizi adil davranmamaya itmesin. Adaletli olun; bu Allah korkusuna daha çok yakışan (bir davranış)tır. Allah’a isyandan sakının. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilmektedir.” 

Kur’an-ı Kerim’de adaletli olmayı emreden ayetlerden birinde, Yüce Allah Peygamberimize hitaben, “...Ve eÄŸer hüküm verirsen aralarında adaletle hükmet. Allah adil olanları sever." buyurur. Sevgili Peygamberimiz de hayatı boyunca adaletli davranmıştır. O, kimseye kötülük etmemiÅŸ, hiçbir zaman haksızlık yapmamıştır. Ne kimsenin hakkını yemiÅŸ ne de kendi hakkını yedirmiÅŸtir. Hak ve adalet konusunda hatır gönül dinlememiÅŸ, hukuk kurallarını herkese eÅŸit olarak uygulamıştır. Bir keresinde Medine’nin ileri gelen ailelerinden birine mensup bir kadın hırsızlık yapmıştır. Bazı kimseler Hz. Peygamberden, bu kadının cezalandırılmamasını istemiÅŸlerdir. Hz. Peygamber bu isteÄŸe çok kızmıştır. “Sizden önce gelip geçmiÅŸ milletler ÅŸu sebepten helak olmuÅŸlardır: Onlar, içlerinden ileri gelen ve itibarlı kimseler suç iÅŸlediÄŸinde (buna) göz yumar, ceza vermezlerdi. Kimsesiz, zayıf insanlar suç iÅŸlerse hemen cezalandırırlardı. Allah’a yemin ederim ki hırsızlık yapan kızım Fatıma bile olsa onun da elini keserdim.”  diyerek yanına gelenleri açık bir ÅŸekilde uyarmıştır. Böylece Peygamberimiz adalete önem verilmesi ve hukukun herkese eÅŸit olarak uygulanması gerektiÄŸine dikkat çekmiÅŸtir. Sevgili Peygamberimiz baÅŸka bir hadisinde de hakkı bildiÄŸi hâlde adaletsiz davranan kimseleri ÅŸöyle uyarmıştır: “...Hakkı bilip hükmünde bile bile adaletsiz davranan cehennemliktir.”  O hâlde bizler de Peygamberimizin uyarılarını dikkate alalım. Her zaman, her yerde dürüst, güvenilir, adaletli kimseler olmaya önem verelim. Adaletsiz davranmanın hem insanı manevi açıdan huzursuz edeceÄŸini hem de toplumdaki barış, huzur ve güven ortamına zarar vereceÄŸini hiçbir zaman unutmayalım. 

Bir Ayeti-i Kerime

“... Ölçü ve tartıyı adaletle yapın. Biz herkese ancak gücünün yettiÄŸi kadarını yükleriz. Söz söylediÄŸiniz zaman, yakınlarınız dahi olsa adaletli olun, Allah’a verdiÄŸiniz sözü tutun...” (En’âm suresi, 152. ayet.) 

EÄŸitici Video

bottom of page